Een hartverwarmend kerstverhaal maak je als een soep met 5 ingrediënten

Deze blog schreef ik op verzoek voor http://www.kerstmetballenspel.nl/een-kerstsok-vol-cadeautjes/

Een hartverwarmend kerstverhaal maak je als een soep met 5 ingredienten

Kalkoen, chocolademousse, champagne… Rond kerst staan de winkels vol met ingredienten voor geslaagde kerstdiners. Toch kan je je na de maaltijd nog onverzadigd voelen. Vertel dan een verhaal om sfeer te creeeren die van binnen voedt. Met deze tips kan je een verhaal op leeftijd, smaak en interesses laten aansluiten:

Kies de ‘basis’ waar je zelf trek in hebt
Een verhaal hoeft niet ingewikkeld te zijn, het kan bestaan uit een basismotief van slechts 2 zinnen waar je zelf van alles aan toe kan voegen. Google bijvoorbeeld eens op “De belofte van de harpspeler”: een muzikant moet op reis, maar lukt het hem om op tijd weer thuis te zijn? Een prima basis om mee te werken.

Vervang details van de hoofdpersoon door details van degene voor wie jij speciaal dit verhaal wilt vertellen
Als je een a-muzikale zoon of dochter hebt die wel erg houdt van spelletjes spelen , dan kan het interessant zijn om van de harpspeler een gamer te maken die op weg is naar de Nationale Spelbijeenkomst om zijn zelf ontworpen spel te demonstreren.

Beschrijf de omgeving met beelden die je zelf doen watertanden
Zo gaat de harpspeler in het verhaal op weg naar het paleis om muziek te maken voor de koning en die omgeving is natuurlijk vol goud en zachtdonzen bedden. Als de harpspeler naar huis wil, belooft de koning de mooiste geschenken, waaronder een paard, zo wit en glanzend als satijn. Welke cadeau’s moet de koning beloven om jouw publiek te laten voelen dat het wel erg fijn is om toch in het paleis te blijven? Beschrijf ze in geur en kleur, met subtiele details.

Voeg voor jongere kinderen wat ritmische rijmpjes toe
Als de harpspeler toch het paleis verlaat, hoort hij wind, sneeuw en krakende bomen die hem waarschuwen weer terug te gaan. Om het voor jezelf makkelijk te maken kun je ook 1 rijmpje kiezen, dat steeds weer terug keert zoals : ‘je bent niet wijs, je bent niet wijs, ga toch terug naar het paleis’.

Maak het verhaal af met een zin die je ook bij de basis al hebt gebruikt

Het geeft een heerlijk ‘rond’ gevoel als het verhaal af is, als waar je mee begon ook aan het eind weer terug komt. In een versie die ik zelf eens vertelde van de “belofte van de harpspeler” beschreef ik hoe hij elke dag thuis bij de vijver oefende op zijn harp. Alle vogles werden stil en kwamen luisteren en als hij even wachtte, dan gleed zelfs de zwaan zachtjes naar voren om vooraan te zitten in het concert. De harpspeler zong dan “zacht zingt de zwaan, noeh noeh noeh noeh…” Die ene zin die ik dan neurie, laat ik weer terug komen op het moment dat het compleet donker is in het bos en de harpspeler de weg niet meer kan zien. Dan herinnert hij dat ene zinnetje dat hij weer gaat zingen, waardoor het licht wordt om hem heen. Welk lied, welk lichtgevend zinnetje kan jij in jouw verhaal stoppen?

Een kerstfeest met een zelf verteld verhaal zal zeker in de smaak vallen! Want net als bij soep geldt ook bij verhalen: ze verwarmen van binnen. Je kan ze improviseren, maar soms worden ze beter als ze een nacht hebben gestaan. Bereid je verhaal het liefst twee dagen van te voren al voor, roep de beelden die je wilt delen bij je zelf op en laat het vervolgens even sudderen in je onderbewuste.

Eet smakelijk met veel vertelplezier!