Plantenmuziek

Maken planten muziek?

Al geruime tijd doen wetenschappers onderzoek naar communicatie tussen en met planten. Planten hebben in hun erfelijke informatie een groter aantal genen die zich bezighouden met hun omgeving dan de meeste dieren. Ze moeten natuurlijk snel reageren omdat ze niet op kunnen staan en wegrennen bij gevaar. En te midden van de talrijke zintuigen die al ontdekt zijn in planten, wordt de mogelijkheid dat ze iets soortgelijks als ons gehoorzintuig hebben steeds meer geaccepteerd. Onderzoekers aan de Universiteit van West AustraliĆ« werkten aan de hypothese dat planten in staat zijn te horen. Wat zij vonden is dat planten niet alleen in staat zijn chemische substanties te ruiken en het licht te zien dat hun omgeving uitstraalt, maar dat ze ook geluiden kunnen horen die andere planten uitstralen. Hoe klinkt dat? Maken planten muziek? Die vragen triggerden mij om me hier verder in te verdiepen.

Quantum, het nieuwe communiceren

Het online Nature Communications Journal publiceerde in Januari 2014 een interessante ontdekking. Planten maken gebruik van quantum verstrengeling in hun fotosynthese. Dat biologische systemen quantum effecten gebruiken is een ontdekking met enorme implicaties. Planten zijn in zeker zin, net als mini quantum computers, in staat alle mogelijke keuzes te scannen voordat ze de beste manier van handelen of de meest efficiĆ«nte oplossing kiezen. En zo zijn er nog meer studies rond neurobiologie aangehaald in het boek ‘The music of the plants’. Op verzoek geef ik hier een muzikale lezing over.

Zelf ervaren? Boek een muzikaal bezoek

Via een midi-apparaat kan de electromagnetische variatie in een plant worden vertaald naar tonen. Dat maakt het voor ons mensen ook mogelijk om de muziek die planten maken, en de momenten waarop ze daarin kunnen wisselen en variĆ«ren, te horen. Hoe klinken de planten uit je eigen huis en tuin? Ik kom graag langs met de Plantspeler om het te laten horen. De ‘zintuigen’ van planten en de manier om ermee te communiceren zijn gebieden die volop in ontwikkeling zijn. Welke duurzame toekomst opent als we praten met planten? Ik voel me een behoorlijke beginneling op dit gebied, maar nieuwsgierigheid maakt dat ik dit graag verder onderzoek. Wilt u daaraan bijdragen door mij uit te nodigen? Dat kan. Ik licht graag persoonlijk toe wat de mogelijkheden zijn. De eerste beelden en opnames zijn binnenkort te beluisteren op deze pagina.